Lydbøger om epidemier og sygdomme

Tre vidt forskellige forfattere,
og deres beretninger om pest, kolera og tuberkulose.

I Edgar Allan Poes Den røde døds maske forskanser en forlystelsessyg adel sig bag kongeslottets tykke mure og dyrker vilde orgier, mens resten af landet hærges af en dødelig pest. Og dog fornemmer man i feberagtige drømmesyn at undergangen er nær.

I Tordenskyen af Vilhelm Bergsøe, følger vi lægen Aabye, der midt i en ækel dystopi af sygdom og død under koleraudbruddet i København i 1853, forsøger at finde frem til en ung kvinde i håb om at redde hende fra at dele skæbne med Christianshavns øvrige beboere.

I de Fire Tuberkulosebreve giver forfatteren Jakob Hansen, som var uhelbredelig syg, og døde af tuberkulose i 1909 en kras og brutal beskrivelse af hvordan det var at være alvorligt syg i et samfund, hvor socialforsorgen var umenneskelig, hospitalsvæsnet arrogant, og hvor patienten og dennes familie stort set er overladt til egen skæbne og undergang.

Fortællingerne kan umiddelbart lede tankerne hen mod den aktuelle coronapandemi, men minder os også om, at verden trods alt har set langt værre sygdomsepidemier, og at intet varer evigt - heller ikke epidemier.