Voltaires Candide

Voltaires ’Candide’ fra 1759 er en blodig og bestialsk satire over menneskeheden, og ikke mindst over verdens religiøse og verdslige magthavere. Hovedpersonen, Candide, er en naiv ung mand, som er uddannet i tidens Leibnitzske filosofi der hævder at Gud har formet verden på den bedst mulige måde, og at alle enkeltstående lidelser er en nødvendig forudsætning for helhedens harmoni. Candide må se denne livsanskuelse vakle overfor en syndflod af naturkatastrofer, sygdom, folkedrab, inkvisition, voldtægt, justitsmord og bedrag.

Candide er umiddelbart et nemt værk at gå til. Romanens væsentlige moraler kan forstås uden særlige forudsætninger. Så man skal ikke holde sig tilbage, uanset om man føler sig belæst eller ej. Når det er sagt, rummer Candide en del skjulte hentydninger, som den mere nysgerrige læser / lytter kan vælge at grave frem undervejs eller senere. Hvad betyder for eksempel navne som Pangloss og Pococurante. Hvorfor optræder bulgarske, og ikke preussiske horder i Syvårskrigen? Og hvorfor optræder det sagnomspundne eventyrland Eldorado i fortællingen, som en art Edens Have; et land bygget af guld dybt inde i den sydamerikanske jungle?

Download eller afspil lydbogen fra din mobil eller PC.

Lydbogen kan lånes via eReolen

Hvis du benytter eReolens mobil-app søg da blot på bogens titel og lån.

Hvis du ikke har adgang til kommunebibliotekerne, eller blot ønsker at hente lydfilerne direkte her fra siden, er du også velkommen til at downloade eller streame gratis via links nedenfor. Du kan vælge at downloade lydbogen som én stor samlet zip-fil som du udpakker, eller afspille den direkte fortløbende fra de fire links:

Hent som én samlet zip-fil

Afspil fra links: Kapitel 1 - 10

Kapitel 11 - 17

Kapitel 18 - 23

Kapitel 24 - 30