Bliv frivillig oplæser

  

Kender du til en novelle, en roman, en lærebog eller lignende som du synes fortjener at blive genskabt som mp3-lydbog og finder du i øvrigt at det kunne være interessant at lægge stemme til, vil du være en velkommen bidragyder som frivillig oplæser til lydbog.com. Det kunne også tænkes at du selv er forfatterspire og ønskede at udbrede kendskabet til dine værker ad den vej, uden de økonomiske risici som en almindelig papirbogudgivelse ofte indebærer.

 

Betingelser

Det er et krav at alle lydbøger som publiceres på lydbog.com opfylder gældende lov om ophavsret. Et litterært værk er ophavsretsligt beskyttet indtil 70 år efter at forfatteren (samt evt. oversætter) er afgået ved døden (paragraf 63 i lov om ophavsret). Efterfølgende kan et værk frit publiceres. Tilsvarende vil du som frivillig oplæser have den fulde ophavsret til din mp3-lydbog og denne vil kun være publiceret på lydbog.com så længe du samtykker hertil.

Lov om ophavsret:

 

Hvordan laves en lydbog?

Enhver moderne hjemme-PC kan uden vanskelighed bruges som studie til produktion af lydbøger. Tale stiller langt færre krav til de finere nuancer i kvaliteten end f.eks. musik. Alt hvad der behøves er en mikrofon, noget simpelt optage- redigeringssoftware samt selvfølgelig dig selv.Lidt om teknikken

Der findes forskelligt gratis redigeringsværktøj, der kan downloades fra nettet. Et af mine foretrukne er programmet Wavepad, der kan hentes fra denne webadresse.
Man kan forholdsvis enkelt indspille, redigere og gemme lydfiler ved hjælp af dette program. Den gratis version af programmet er udmærket til formålet. Det kan anbefales, i første omgang at gemme lydfilen i filformatet .wav da dette er et ukomprimeret format. Efterfølgende kan man gemme samme fil som .mp3 som er komprimeret og dermed fylder langt mindre. Det vil normalt være tilstrækkeligt, at gemme mp3-filen med en komprimeringsgrad ca. svarende til 64 eller 128 kb/s. For at få en forståelse af hvordan programmet fungerer, er det lettes at sidde og eksperimentere lidt, og dermed øve sig. Dermed får man også en fornemmelse af hvor tæt man skal tale i mikrofonen, hvordan mislyde undgås osv. Knapperne til optag- og afspilning af lydfiler er gengivet så de minder om knapperne på en gammeldags båndoptager. Selve lydfilen vises som et lydspor i det store separate vindue. Man kan her let klippe, kopiere og indsætte, alt efter hvilke redigeringer man ønsker at foretage. Men som sagt, lidt øvelse er oftest nødvendigt før man kan påbegynde sin lydbog.

Hvad angår en egnet mikrofon, så har nogle pc'er (især bærbare) en sådan indbygget. Alternativt, kan et almindeligt billigt headset med mikrofon udmærket anvendes til at begynde med, indtil man har gjort op med sig selv, om lydbogproduktion er en beskæftigelse man vil arbejde mere seriøst med.

 

Videoguide

Jeg har udarbejdet en videoguide, som gennemgår hvordan man laver en mp3-lydbog fra start til slut. Den er tilgængelig på Youtube via dette link

 

Kontakt

Hvis du er interesseret i at blive frivillig oplæser, eller blot har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte lydbog.com for at høre nærmere.

Med venlig hilsen
Kristoffer Hunsdahl
lydbog.com